Zrkadlenie 25.6.2017

25.06.2017 19:00


Som späť z dovolenky, ak nesledujete môj Instagram, asi ste si ani nevšimli, že som preč, však? Som teda späť z týždňovej plavby po Jadranskom mori a gréckych ostrovoch. Na začiatok pár slov o plavbách, pretože väčšinu Slovákov ani nenapadne plavba ako možnosť na dovolenku. Ak to aj niekoho napadne, tak často počujem námietky, že to je len pre dôchodcov. Áno je pravda, že na plavbách býva veľa starších ľudí, ale má to veľmi jednoduchý dôvod, starší ľudia už vedia, čo je dobré a chcú maximálne pohodlie a na plavbe máte naozaj maximálne pohodlie a zároveň aj maximum zážitkov, proste win-win. Nemusíte sa o nič starať, len sa vozíte z miesta na miesto veľmi pohodlným dopravným prostriedkom a vidíte, preto maximum. Nemusíte riešiť auto, parkovanie, hotely, presuny... Ďaľšia námietka je asi cena, ale fakt je ten, že takáto dovolenka vás vyjde asi natoľko, čo lepšie all inclusive, kdekoľvek v Európe, ak vychytíte last minute, tak aj menej, nie je to lacné, ale ani super drahé. Toto bola naša druhá plavba, už sme jednu absolvovali, keď sme žili v Kanade a určite nebola posledná. Prvú plavbu sme boli na Aljaške, čo bol zážitok na celý život, Jadran samozrejme nie je až taký exotický, ale keďže to sú roky, čo sme boli naposledy pri mori v Európe, tak sme si to patrične užili.

Na lodi máte všetko, čo potrebujete, bazén, zábavu, neskutočne veľa možností stravovania, fakt perfektné all inclusive a každý deň ste na inom mieste, takže nuda vám rozhodne nehrozí. A vidieť krajinu z paluby lode, to je úplne iný zážitok a tiež úžasné západy slnka. Inak ak máte strach z morskej choroby, nemusíte sa báť, na lodi majú k dispozícii lekára s tabletkami, keby vám bolo naozaj zle, ale za seba musím povedať, že je to v pohode, pokiaľ nie je extra búrka a to ja trpím silnou kinetózou, naozaj to býva zlé aj v električke, jednoducho v hocičom, čo sa hýbe a loď zvládam relatívne v pohode, v zásade mi vôbec nebolo zle. Zábavný je však dôsledok strávenia týždňa na mori, ešte dnes mám pocit, že som na vode, mám pocit kývania a točí sa mi hlava, ale zajtra by to malo už byť v pohode.

My sme sa nalodovali aj vylodovali v Benátkach (prvá fotka zľava hore), takže som mala konečne možnosť si ich pozrieť. Nemali sme veľa času a ešte to zabili aj pracovníci benátskej MHD, ktorý sa rozhodli práve ten deň, čo sme mali, štrajkovať, takže niektoré momenty boli veľmi vtipné, ale Benátky sa mi veľmi páčili a určite sa tam chcem ešte vrátiť. Ďalšia zástavka bol Split (prvá fotka zľava dole), aj keď mám Chorvátsko celkom pochodené v Splite som nikdy nebola a vždy ma lákal Diokleciánov palác. Aj keď musím povedať, že som čakala klasické vykopávky, namiesto toho sú zvyšky paláca organicky zakopované do mesta, úplne geniálne. Napriek tomu, že na lodi bola skvelá strava a vždy lokálne prispôsobená podľa toho, v ktorej krajine sme boli, v Splite sme neodolali a dali sme si ligne na žaru, naše must have v Chorvátsku (prvý obrázok vpravo hore).

Ďalšia zastávka boli grécke ostrovy Santorini (druhá fotka z prava hore) a Mykonos, deň predtým sme celý strávili na mori. Prvá zastávka bolo Santorini, ktoré na fotkách vyzerá super romanticky, inak je to taká vysušená skala. Zábavné bolo vylodovanie, keďže blízko mesta nie je prístav, kde by mohla zastať taká veľká ľod, tak musíte nastúpiť na malú lodičku a tá vás odvezie na pevninu, tak som si užila aj morskú chorobu, hlavne cestou späť to bolo zlé, ale prežila som to, nikoho som neogrcala. Vo Fire (Santorini) som natrafila aj na Sephoru, ale bola maličká, takže nič extra sa nekonalo, mali tam však fajn výber cestovných miniatúrok. Kde som sa musela veľmi ovládať bolo Hondos Center, taký menší obchodný dom, kde som našla značku Apivita, ktorú som chcela vyskúšať už dlhšie. Keďže nebolo veľa miesta v kufri, tak som sa veľmi krotila, ale aspoň som si ju ošahala, uvidím aká bude a potom objednám viac.

Ďalšia zastávka bol Dubrovník, ktorý naozaj milujem. Prvýkrát som tam bola, keď som mala 14, viac ako 15 rokov dozadu a vtedy to bolo úplne iné mesto, totálne zaspatá a zabudnuté. Pred 5 rokmi to bolo zase iné mesto, oveľa živšie a teraz je to hlavne Kings Landing z Game of Thrones, ale stále je krásne a zaujímavé, pre mňa úplne fascinujúce. Dubrovník bol kedysi veľmi bohatý prístav, ktorý konkuroval Benátkam, vidieť to architektúre a množste nádherných víl a parkov. Úžasné sú hradby, tie si treba prejsť a tiež úzke uličky v centre. Úplne geniálny je podľa mňa ostrov Lokrum, ak tam budete ten si nenechajte ujsť.

Nakoniec by som ešte chcela uviesť na pravú mieru to množstvo kozmetiky, ktoré som si zbalila (video Čo som si zbalila na dovolenku), keďže to evidentne veľa ľudí šokovalo. Po pravde sa to celé zmestilo do dvoch stredne veľkých kozmetických taštičiek, z toho tá na make-up bola plná len do polovice. Celkovom sme sa na týždeň zbalili do dvoch príručných kufrov, len jeden sme odbavili kvôli tekutinám. Niekto si zbalí 5 plaviek alebo 6 párov topánok, niekto 5 kníh (ja som ich mala 6, ale v digitálnej podobe) ja si zbalím veľa kozmetiky. Je mi trochu záhadou, prečo to bolo tak veľmi šokujúce, keďže som si zbalila svoju klasickú, v niektorch častiach okresanú rutinu. Vôbec si neviem predstaviť takúto dovolenku bez poriadnej starostlivosti o pleť, pretože pleť dostane extra zabrať - more, slnko, chlór, klimatizácia - to vôbec nie je žiadna dovolenka pre pleť ani vlasy a už vôbec nie pre moju suchú pleť. Aby som nemusela ďalšie týždne riešiť nejaký ťažký podovolnekový stav pleti, radšej si zbalím všetko, čo potrebujem. Skutočne som to všetko použila, okrem niektorých očných tieňov, rúžov a paletky od Hourglass, takže to naozaj malo opodstatnenie.



#zrkadlenie

Môže vás zaujať

Môj obchod

Nakupovanie

YOUTUBE

@katka

KONTAKT

zrkadielko.sk@gmail.com