Zrkadlenie 23.10.2017

23.10.2017 13:00


Zase je to skoro mesiac od posledného zrkadlenia, ale najprv sa nič nedialo a potom som toho dialo až priveľa. Teraz by som mala mať chvíľku pokoj, vlastne celý november by mal byť relatívne pokojný, snáď, lebo vždy, keď si toto poviem, výsledok je úplne opačný. Inak tento post mal byť včera večer, ale mne sa udiala taká malá katastrofa, obliala som si počítač vodou, šikovná som, čo vám poviem. Takže pracujem na náhradnom, ale keďže má úplne iný software, tak mi všetko trvá niekoľko násobné dlhšie. Preto je obrázok nižšie nie veľmi pekne zaravonaný, lebo mi to proste nejde. Dúfam, že sa môj počítač vysuší a pôjde, ak nie tak tu mám celkom veľký problém, tak mi držte palce. Kým sa však vysuší, tak sa môže stať, že Zrkadielko nepôjde podľa tradičného harmonogramu.

A teraz už k zábavnejšej veci výlet do Barcelony, kde som strávila skoro týždeň. Musím sa priznať, že som veľmi váhala, či vôbec ísť. Jednak Barcelona nikdy nebola moja vysnívanýýá destinácia, ktorú musím vidieť a tiež kvôli aktuálnej politickej situácii. Nakoniec som si povedala, že znáď sa nezačnú strielať a išla som. Ale bolo to vidieť všade, vlajky boli všade a pravidelne bolo večer protesty, aj keď som ich nevidela. Samozrejme, že ja úplne nechápem situáciu, prešla som si však niekoľko múzeí, ktoré mi vysvetlili históriu regiónu a ako príslušník národa, ktorý je samostatný skutočne krátko, sú mi ich snahy sympatické. Myslím si, že Katalánci majú právo vyjadriť svoj názor v referende, keď už nič iné. Toľko politické okienko.

Ešte pred odletom, ktorý bol inak príšerný, keďže sme odlietali o šiestej ráno, takže sme museli vstávať o tretej ráno, neviem, čí to bola nápad, ale bol debilný, nikdy viac. Takže pred odchodom som si bola doplniť zásoby cestovných fľaštičiek do Muji, ak na nich niekde natrafíte, určite sa choďte pozrieť, majú super vychatávky na cestovanie.

Najviac ma fascinovalo staré centrum Barcelony, odtiaľ je aj tento úžasný balkón, ktoré bolo postavené na rímskych základoch, niekde sú stále videteľné hradby alebo aquadukt. A je v ňom množstvo renesačných budov, ktoré sú krásne. Na druhej strane je veľmi husto zastavané, takže tam bol síce chládok, ale občas aj celkom slušný smrad z kanálov. Dali sa tam však nájsť naozaj pekné miesta, super obchody aj reštaurácie.

Čo ma privádza k tej, v ktorej sme jedli najčastejšie Julivert Meu, celkom zašitá a nenápadná, ale skvelé katalánske jedlo, za veľmi rozumné ceny. Odporúčam kačicu a klobásu a krokety, vlastne všetko, čokoľvek som si dala, tak to bolo výborné.

Obehala som celkom dosť múzeí, nakoniec ma boleli nohy skoro stále, pretože všade som chodila peši, tak človek spozná mesto najviac. Samozrejme som bola v Sagrada Familia, kde sa človek načaká ako blbec a úprimne spätne by som to asi vynechala. Čo sa mi však nesmierne páčilo bolo múzeum dizajnu, kde majú skvelú zbierku historických šiat, dokonca aj pár kusov Wortha a naozaj pekne vystavenú. A potom sa mi ešte páčilo Casa Batlló, ktoré tiež postavil Gaudi a je naozaj zaujímavé, aj skvele sprístupnené, akurát vstupné je strašne drahé, ale stojí za to. Škoda len, že keď som tam bola, lialo ako z krhle, takže som si veľmi neužila terasu a strechu, možno nabudúce.

Veľmi sa mi páčil aj park Ciutadella, kde som si chodila oddýchnuť a posedieť na lavičke. A hneď vedľa bola ďalšie super zaujímavé miesto El Born Centre de Cultura i Memòria, bývala tržnica, ktorú zmenili na múzeum a odkryli vykopávky, fakt super a čiastočne zadarmo.

Nemohla vynechať ani obchody, hlavne Sephoru, ale bola som celkom poslušná, aj vďaka tomu, že v španielskej Sephore nemajú skoro nič, čo by nebolo nejakým spôsobom dostupné aj pre nás. Chvalabohu tam nemali Hourglass, aj keď som dúfala, že budú mať, lebo by bol výsledok pre moju kreditku oveľa tragickejší. Najzaujímavejšie na tej Sephore bolo, že tam mali šmykľavku. Potom som veľa času strávila ešte v Zara Home, ale nič som nekúpila, lebo v kufri nebolo miesto, našťastie. Ale nemohla som obísť Oysho, ktoré už dlho očumujem na webe a naozaj, tak ako ich pyžamá a všetko ostatné vyzerá super na stránke, je to super aj naživo. Veľmi kvalitné materiály a skutočne krásne farby a potlače. Toto určite nebol posledný nákup. Dostala som aj suvenír, tento krásny prsteň, ktorý som našla v úplne nenápadnom obchodíku v centre, kam turisti vôbec nechodili. Mali tam neskutočne krásne kúsky, až som si nevedela vybrať, nakoniec to za mňa vyriešili moje super tenké prsty, lebo malých čísel mali málo. Obchodík sa volal Fills M. Sala, určite sa tam choďte pozrieť, ak budete mať šancu.

Celkovo sa mi Barcelona veľmi páčila a už chápem, prečo je to taká populárna destinácia, príjemné počasie, skvelé jedlo a neskutočné množstvo atrakcií, ktoré sa opaltí vidieť.



#zrkadlenie

Môže vás zaujať

Môj obchod

Nakupovanie

YOUTUBE

@katka

KONTAKT

zrkadielko.sk@gmail.com