The Ordinary Mandelic Acid 10% + HA

25.04.2019 08:00


Kyseliny sú jedna z ingrediencií v kozmetike, ktoré keď začne používať, tak vás dokážu neuveriteľne ohúriť svojim výsledkom, pretože je takmer okamžitý a viditeľný. Pleť je takmer z večera do rána hladšia, jemnejšia, vypnutejšia a postupne miznú pigmentové fľaky a jazvy. Kyseliny tiež dokážu veľmi pomôcť problematickej pleti, keďže sú schopné urýchliť regeneráciu a uvoľniť póry. Majú však aj svoje ale a to, že môžu pleť podráždiť, vysušiť, spôsobiť šúpanie a štípu, preto s nimi treba byť opatrný a zaradiť ich do starostlivosti o pleť pomaly a postupne. A na to je úplne ideálna kyselina mandľová.



Kyselina mandľová je AHA kyselina a teda má rovnaký efekt na vašu pleť ako napríklad kyselina glykolová. Len na rozdiel od široko používanej kyseliny glykolovej, alebo aj kyseliny mliečnej, má kyselina mandľová veľké molekuly, takže neprenikne tak hlboko do pleti a tým pádom je oveľa šetrnejšia a tiež riziko podráždenia je oveľa menšie. Vďaka tomu je skvelá, ak máte citlivú pleť, iné kyseliny vám robia problém, alebo chcete začať s kyselinami. Ak by ste sa chceli zorientovať v rôznych kyselinách, je ich celkom dosť, tak na konci článku je video.

AHA kyseliny fungujú tak, že rozleptávajú spojivo respektíve lepidlo, ktoré drží kožné bunky pohromade a tým im pomáhajú odpadnúť z pleti, teda robia chemický peeling, keď odumreté bunky na povrchu odstraňujete pomocou látok a nie fyzicky tým, že si pleť vyšúchate niečím drsným. Takýto peeling je oveľa šetrnejší k pleti a takisto oveľa účinnejší. Tým, že odstránite tú odumretú vrstvu kože na povrchu, tak na povrch vystúpi novšia a krajšia koža, takže je pevnejšia, jasnejšia a vrásky sú menej výrazné. Takisto chemický peeling veľmi pomáha suchej a dehydrovanej pleti s rehydrátáciou a udržaním hydratácie v pleti. Toto všetko robí aj kyselina mandľová, ale tým, že má tie molekuly veľké, ostáva len v najvrchnejších vrstvách kože a pracuje oveľa pomalšie, je vhodná aj pre citlivú pleť.



Kyselina mandľová sa získava z horkých mandlí a nie je veľmi používaná, možno aj preto, že nemá taký rýchly efekt ako kyselina glykolová, ale má svoje výhody. Okrem už spomínanej vhodnosti aj pre citlivú pleť, je to aj jej vysoká schopnosť poradiť si s hyperpigmentáciou, pigmentovými škvrnami a nejednotným tónom pleti. Kyselina mandľová je totiž inhibítor k enzýmu, ktorý prispieva k tvorbe melanínu v pleti a teda de facto k tvorbe pigmentových škvŕn. Takže, ak je hyperpigmentácia váš problém, určite by som skúsila kyselinu mandľovú.

Kyselina mandľová je tiež protizápalová a antibakteriálna, takže je to skvelá voľba, ak máte problematickú aknóznu pleť. No a nakoniec je vraj skvelá, ak máte rosaceu, aj preto, že je protizápalová, pleť upokojuje a sťahuje zápal. Osobne to odskúšané nemám, lebo nemám rosaceu, ale našla som to vo viacerých zdrojoch, takže určite stojí za vyskúšanie, ak máte problém s rosaceou, len by som bola extra opatrná, pre istotu.



Mandelic Acid 10% + HA od The Ordinary obsahuje kyselinu mandľovú v 10% koncentrácii, čo je postačujú koncentrácia a vôbec netreba viac. Plus je tu ešte aj kyselina hyalurónová, aby to bolo aj hydratačné a to je skoro všetko, ešte sú tam nejakú konzervanty, voda a tak, ale ako pri väčšine Ordinary produktov je zloženie celkom jednoduché. Konzistenciou je to taká zvláštna trochu olejová vodička, na pleti celkom príjemná a rýchlo sa vpije. Mandelic Acid 10% + HA má jemnú, takú trocha horkastú mandľovú vôňu.

Najlepšie je používať kyselinu mandľovú večer a začať len pár krát do týždňa, aby si pleť zvykla, hlavne, ak ste predtým kyseliny nepoužívali. Čo sa týka kombinovania účinných látok, tak platí všetko to, čo aj pre iné kyseliny, vyhnúť sa kombinovaniu s ďalšími kyselinami a vitamínom C, podorbnejšie je kombinovanie účinných látok vysvetlené tu. Vo vrstvení ide toto sérum medzi prvými, keďže je na báze vody, hneď po vyčistení pleti alebo po toniku. Pokračovať môžete olejmi a krémami. Konzistenciou je to ľahké sérum, takže by nemalo robiť problém pri vrstvení so žmolkovaním, alebo niečím podobným. Mandelic Acid 10% + HA je vhodná pre všetky typy pleti, ale samozrejme treba byť opatrný pri citlivej, ako so všetkými kyselinami. A ešte dôležitá vec, aj keď je to pomalá a šetrná kyselina, stále spôsobuje citlivosť na slnečné svetlo, preto netreba pri používaní zabúdať na ochranný faktor každý deň. Fľaška je typická sklenená Ordinary a má pipetku. Po otvorení treba Mandelic Acid 10% + HA spotrebovať do 12 mesiacov.

Musím sa priznať, že výsledok s kyselinou mandľovou nemám úplne otestovaný, keďže som s ňou asi 10 krát stratila trpezlivosť, lebo je naozaj pomalá a vždy som prepla na kyselinu glykolovú, pri ktorej je výsledok rýchly, moja pleť je na ňu zvyknutá a toleruje ju dobre. Ale používanie kyseliny mandľovej bolo veľmi príjemné, toto sérum je fajn a nespôsobovalo mi žiadne problémy, takže som ho zvykla použiť, keď som chcela takú baby kyselinu. Ale výsledok je teda veľmi pomalý a tým možno až nepostrehnuteľný. Naozaj musíte rátať s týždňami, možno až mesiacmi, hlavne, ak už je vaša pleť na kyseliny zvyknutá, nezvyknutá pleť možno uvidí výsledok rýchlejšie. Ja sa možno k tomuto séru vrátim v lete, keďže kyselina mandľová vyzerá aj ako skvelé prevencia proti pigmentovým škvrnám, v zime to u mňa stále vyhráva kyselina glykolová. Ak chcete začať s kyselinami, alebo máte veľmi citlivú pleť, prípadne vám robia iné AHA kyseliny problém, tak kyselina mandľová od The Ordinary stojí za vyskúšanie. Kúpite ju priamo na theordinary.com, ako sa objednáva z ich stránky je vysvetlené tu, alebo na beautybay.com, lookfantastic.com, alebo na cultbeauty.co.uk.







#plet #aha #The-Ordinary #exfoliacia #serum

Môže vás zaujať

Môj obchod

Nakupovanie

YOUTUBE

@katka

KONTAKT

zrkadielko.sk@gmail.com