Hodváb v starostlivosti o pleť a vlasy

18.07.2019 08:00


Výťažok z hodvábu niekedy nájdete aj v krémoch a podobne, ale dnes to bude o hodvábe vo forme látky. Prečo sa oplatí investovať do hodvábu a aký pozitívny vplyv môže mať na pleť a vlasy.

Čo je vlastne hodváb? Mnoho ľudí v tom má celku zmätok, väčšina vie, že sa jedná o drahú a lesklú látku, ale nie je to vždy tak. Hodváb je prírodné proteínové vlákno, ktoré produkujú väčšinou priadky morušové, ktoré sa živia výlučne listami moruší. Vytvárajú ich konkrétne ich húsenice, nie motýle, sú pomerne citlivé a vyžadujú veľa starostlivosti, preto je hodváb aj relatívne drahá látka. Dokážu ich vytvárať aj iné príbuzné nočné motýle, ale to sú trochu iné vlákna s trochu inými vlastnosťami.



Priadka morušová teda vyprodukuje vlákno, ktoré sa dá potom utkať do rôznych foriem látok. A tu je kameň úrazu, kde má väčšina ľudí zmätok, hodváb môžete utkať do nekonečných možností, najznámejší je asi satén, ale pozor nie všetok satén je hodváb, drvivá väčšina a obzvlášť to platí pre obliečky na vankúše a posteľnú bielizeň je z polyesteru, či už 100% alebo nejakej zmesi. Niekto mi totiž nedávno na Instagrame napísal, že satén je podľa nejakej super známej kozmetičky to najlepšie na spanie, ale nie je satén ako satén. Okrem saténu môže byť hodvábne naozaj skoro všetko organza, tyl, šantung, dupion, taft, krepdešín, brokát … ale toto nie je blog o látkach, že?

Ja hodváb milujem, obzvlášť zbieram hodvábne košele, to je moja slabosť a za tie roky som sa naučila o hodváb starať a rozoznať ho hmatom aj poslepiačky, na dotyk je totiž veľmi špecifický materiál. V lete chladí, v zime hreje, je priedušný, zbytočne s v ňom nepotíte, ale hlavne je prírodný, príjemný a jemný na dotyk a nedráždi pokožku, jediné mínus je, že sa trochu viac krčí. Okrem toho je veľmi pevný a veľa vydrží pokiaľ sa o neho správne staráte. Čo sa týka údržby ja všetok hodváb, vrátane obliečok na vankúše periem v práčke na jemný cyklus s práškom na jemné materiály, nesuším v sušičke, ale normálne na vzduchu. Hodváb je skvelý tiež v tom, že keď ho namočíte expresne rýchlo vyschne, takže keď si aj ráno tú navliečku preperiete do večera je určite suchá.

A čo hodváb dokáže? Tým, že je to nenasávavá prírodná látka, tak vám vašu starostlivosť o pleť nevcucne v momente, keď položíte hlavu na vankúš, ako to napríklad robí bavlna. Je to taká blbosť, ale keď investujete do starostlivosti a neviete spať na chrbte ako ja, tak to robí celkom rozdiel. Takisto na rozdiel od bavlny vám nerobí odtlačky na tvári, ktoré pleti definitívne neprospievajú a okrem toho sú občas celkom zahambujúce, keď ich máte napríklad ešte stále na tvári na rannej porade. Kým som si nekúpila hodvábnu obliečku, tak som mala večne otlačený ksicht, keďže spím na boku a niekedy naozaj parádne. Inak je dokázané, že na strane, na ktorej spíte, ak spíte na boku sa vám začnú robiť vrásky a známky starnutia skôr. Ja som sa preto snažila naučiť spať na chrbte, ale nešlo mi to, tak som si aspoň kúpila hodvábnu obliečku.

Okrem pleti má však hodváb veľmi pozitívny vplyv aj na vlasy, mne sa zvykli neskutočne zamotávať, doslova sa na nich robili uzlíky a odkedy spím na hodvábe nemám tento problém. Hodváb vlasy nevysušuje, nezamotáva a neláme, ráno proste vyzerajú skoro tak, ako keď ste išli spať, takže ak sa zvyknete budiť s výbuchom na hlave, určite by som skúsila hodvábnu obliečku.



Ja som z hodvábu vyskúšala návliečky na vankúš a už nechcem spať na ničom inom, normálne začínam rozmýšľať, že s nimi budem aj cestovať, lebo keď spím niekde inde, väčšinou na bavlne, tak vidím veľký rozdiel. Jednu obliečku mám takú lacnú, stála okolo 20 Eur a kúpila som ju z amazon.de. Nepýtajte sa ma, ktorú presne, už neviem, majú ich tam veľmi veľa, stačí si tam vyhľadať silk pillow case, všetky sú z Číny a majú rôzne farby a veľkosti. Druhú mám od Pilo, táto je oveľa drahšia a poslali mi ju láskovo zadarmo na vyskúšanie, Pilo kúpite aj vo Fann parfumériách.

Popravde efekt, čo sa týka pleti a vlasov je rovnaký, ak je tam rozdiel, tak je minimálny a nevšimla som si ho. Veľký rozdiel je však v kvalite toho hodvábu, na fotkách to veľmi nevidno, ale na dotyk je to okamžite rozpoznateľné. Pilo návliečka je z oveľa hustejšieho kvalitnejšie tkaného hodvábu, ktorý je oveľa pevnejší a vydrží tak oveľa viac. Tá lacná z amazonu je taká polopriesvitná a celkom rýchlo sa mi začala párať pri zipse, akože nie je to vidno, ale keď si priplatíte, tak dostanete kvalitnejší materiál, ktorý vydrží oveľa dlhšie. Ja som si pôvodne myslela, že veď to je jedno, hodváb ako hodváb a do určitej miery je to pravda, ale ak chcete aby vám vydržal, lebo obliečku na vankúš by ste mali aspoň raz týždenne prať, tak je lepšie si trochu priplatiť a kúpiť kvalitnejší.



Potom som si kúpila ešte istým spôsobom predraženú somarinu, do ktorej som sa však používaním zamilovala. Kúpila som si totiž hodvábne gumičky od Slip, normálne som si sama zo seba ťukala na čelo, stáli nenormálne veľa v porovnaní s inými gumičkami, ale počkala som si na akciu. Je to normálna gumička, ktorá je obalená hodvábom, v balení ich bolo 6 a mám ich v ružovej, telovej a čiernej a sú skvelé.



Invisibobble bola pre mňa obrovská zmena, konečne gumičky, ktoré mi dvoch hodinách nezlomia vlasy, ale tieto hodvábne Slip sú ešte lepšie. Sú pevné, nešmýkajú sa a vo vlasoch držia a zároveň sú k vlasom veľmi šetrné, vôbec ich nelámu a ešte aj vyzerajú super. Keďže mám vlasy suché a jemné, tak toto bola investícia, ktorá sa naozaj vyplatila a som s nimi veľmi spokojná.



Tretia vec, ktorú mám z hodvábu, je maska na oči, tú som tiež našla na amazon.de, ale robí ich tiež aj spomínaný Slip, vlastne robia aj návliečky na vankúše, čelenky a podobne. Nebola drahá a nepoužívam ju veľmi často, ale niekedy, keď si potrebujem cez deň pospať, alebo ísť skôr spať, tu v Berlíne je totiž oveľa dlhšie svetlo ako na Slovensku, keďže je výrazne severnejšie, tak je super. Takisto mi nevcucne starostlivosť, je jemná a chladivá a hlavne mi zatemní svet.

Aj keď je hodváb investícia, ak zvolíte správne vydrží vám roky a naozaj pomôže, či už s pleťou alebo vlasmi, treba si dať len pozor na to, aby ste kúpili kvalitný.




#plet #vlasy

Môže vás zaujať

Môj obchod

Nakupovanie

YOUTUBE

@katka

KONTAKT

zrkadielko.sk@gmail.com