Moje tehotenské must have

09.03.2021 08:00


Toto som začala písať ešte v šestonedelí, ale Katka mieni, šéf mení. Ešte pred Vianocami som si vravela, že by bolo fajn to aspoň dokončiť v roku, keď som bola tehotná, nevydalo :D Nechcem z tohoto blogu spraviť mamičkovsko detský, ale mám pár tipov, čo sa týka tehotenstva, tak si si povedala, že sa o ne s vami podelím a možno niekomu pomôžu. Takže tu je pár vecí, ktoré mi uľahčili tehotenstvo, alebo boli fakt užitočné a určite by som si ich kúpila znova.



Vankúš BBHugme

Toto bola najväčšia investícia a dlho som nad ňou rozmýšľala. Vankúšov pre tehotné je na trhu veľa, ale tento má naozaj skvelé recenzie a je asi najdrahší. Neviem ho porovnať s inými, ale mne sa vďaka nemu spalo super, jediné, čo som ľutovala, že som si ho nekúpila hneď v prvom trimestri. Občas mi ho šlohol na šlofíka aj manžel a teraz ho využívame tiež, aj keď už máme nového šéfa. Dá sa totiž použiť na veľa spôsobov, aj ako skvelá opierka v posteli, super je aj na dojčenie, ale majú aj menší vankúšik na dojčenie, ten je tiež skvelý. Najnovšie slúži ako hračka a preliezka. Je mäkký, ale zároveň dostatočne pevný, aby vám poskytol podporu. Ja mám sivý návlek, ale majú rôzne a dajú sa dokúpiť aj náhradné. Ešte má jedno mále mínus, tento tvar sa trochu ťažšie naťahuje do tej obliečky, ale keď si nájdete svoju techniku ide to. Čo je skvelé a to ma nakoniec aj presvedčilo na kúpu, že ak nebudete spokojný, môžete ho bez problémov vrátiť.



Podporný tehotenský pás

BBHugme má tiež jeden, ale prišli s ním až niekoľko mesiacov potom, čo som si kúpila ten, čo mám, teraz by som si kúpila ten od nich. Ja mám nejaký relatívne lacný z amazonu, je ich tam veľa, keď dáte do vyhľadávania pregnancy support belt, ale tiež ich majú v zdravotných pomôckach. Ak vás v tehotenstve trápia bolesti svalov, chrbta a podobne, tak takýto pás je na nezaplatenie, fakt pomáha. Len pre istotu, tá fotka je ilustračná, nie je to moje brucho :D



Nohavice na traky

Trvalo mi dosť dlho, kým som našla tie pravé, ale nakoniec našla a strávila som v nich celý posledný trimester, lebo boli super. Na začiatku tehotenstva som si kúpila rôzne tehotenské rifle, ale od istého momentu mi všetky padali, bolo jedno, či drahé, alebo lacné, s pásom, alebo bočnými gumičkami, všetky padali. Takže som začala hladať nohavice na traky, tie riflové sa mi väčšinou nepáčili, ale perfektné na zips zo super mäkkého materiálu som našla od Seraphine . Skvelé má ešte aj francúzska značka Envie de Fraise.



Tehotenské oleje na bruško

Už som u nich písala jednotlivo, recenzie tu a tu a jedna ešte pribudne časom, neviem 100% povedať, že strie nemám vďaka nim, ale nemám strie. Keďže pokožka na brušku dostane riadne zabrať, tak je fajn sa o ňu starať, nemusí to byť nejaký super drahý olej a každému vyhovuje niečo iné, ale starostlivosť je celkom prevencia pred striami, aj keď vám nikto nezaručí, že ich nebudete mať, lebo svoju rolu zohrávajú aj faktory ako genetika, počet bábätiek v brušku, poloha maternice a podobne.

Appka na vodu

Extra v tehonstve si treba dávať pozor na prísun tekutín, ja som túto aplikáciu začala používať už predtým, ale veľmi som ju ocenila aj v tehotenstve. Telefón vám stále pripomína, aby ste pili a tiež si odtrackujete koľko ste vypili. Ja som používala túto.

Psyllium

Toto je taká vec, o ktorej sa veľmi nehovorí, ale v tehotenstve je veľmi častá zápcha a problémy s vyprázdňovaním. Teda, netýka sa to močového mechúra, ten sa od istého momentu začne vyprázdňovať hocikedy aj sám :D Psyllium je vláknina, ktorú rozpustíte vo vode a zapijete ďalšou vodou a vďaka nej budete mať dokonalé hovienka a žiadnu zápchu. Kúpite ho v lekárňach, toto je napríklad fajn, alebo aj v dm napríklad.

Kurz

Úplne najdôležitejšie nakoniec a to predpôrodný kurz. Keď som dala na Instagram, aj to len tak pomimo hlavnej informácie, že som bola na predpôrodnom kurze, tak som dostala zopár, z môjho pohľadu, veľmi čudných reakcií, že načo, prečo a že je to zbytočné. Jedna z reakcií bola, že sa nemám stresovať, vôbec som sa nestresovala, a že stačí robiť to, čo mi povie personál pôrodnice, to bolo od osoby, ktorá tvrdila, že je pôrodná asistentka. Úprimne si myslím, že práve tento prístup je dôvod, prečo mnohé ženy majú z pôrodu traumu a prečo sú nakoniec mnohé pôrody komplikované. Pretože aj keď nás v škole učia ako prebieha oplodnenie a podobne, nikde vás nenaučia ako prebieha pôrod, čo sa vlastne v tele deje, prečo sa to deje a ako to prebieha. A informácie sú najsilnejšia devíza a do veľkej miery vás zbavia strachu z nepoznaného, lebo pokým ste pôrod nezažili, môže vám rozprávať, kto chce, čo chce, aj tak si to neviete úplne predstaviť a navyše každý je iný, každý pôrod je iný a každý ho prežíva inak. Mať však maximum informácií je na nezaplatenie.

Ja som absolvovala kurzy tri, jeden fyzický tu v Berlíne, trval dva dni a preplácala ho tu poisťovňa a ten mi hlavne do veľkej miery vysvetlil ako fungujú nemecké pôrodnice a tiež ako prebieha pôrod, také kurzy sú aj na Slovensku, aj keď teraz asi len v online forme. Druhý bol online kurz hypnopôrodu a ten bol úplne najlepší z môjho pohľadu, lebo detailne vysvetlil procesy v tele počas pôrodu a ja som vďaka tomu porodila bez epidurálu, len s trochou rajského plynu, z čoho som sa nesmierne tešila. Ja som si kúpila kurz od The Positive Birth Company, ktorý je v angličtine a je naozaj skvelý, aj keď nie soo všetkým v ňom sa ztotožňujem. Takéto kurzy sú tiež aj na Slovensku.

A posledný kurz, ktorý som vlastne dopozerala až po pôrode, nie je ani tak o pôrode, ale o starostlivosti o bábätko a je naozaj skvelý. Robí ho česká pediatrička, ktorá robí kurzy aj naživo. Je tam podrobne vysvetlená aj prvá pomoc, čo je podľa mňa nesmierne dôležité, očkovanie, ako vybrať pediatra atď a táto investícia sa určite vyplatila. Kurz nájdete tu.

A posledná info na záver, keďže momentálne veľa riešim rôzne baby veci, tak som sa rozhodla založiť instagram, kde budem dávať recenzie a tipy na hračky, oblečenie, knižky a iné detské veci, takže, ak vás to zaujíma dajte odber tu.





#baby

Môže vás zaujať

Môj obchod

Nakupovanie

YOUTUBE

@katka

KONTAKT

zrkadielko.sk@gmail.com