The Ordinary 100% L-Ascorbic Acid Powder

24.07.2018 08:00


Tento produkt od Ordinary je pre mňa tak trochu osina v zadku… Najprv Deciem trvalo skoro trištvrte roka, kým ho naozaj skutočne mali. Už som to niekde písala, ale Deciem dal úplne nový rozmer slovnému spojeniu coming soon. Došlo to do takej fázy, že keď už aj dajú niečo na stránku, že coming soon, tak si rovno hovorí, ok, možno o pol roka, aj to len, keď budeme mať šťastie.



Potom konečne v zime po dlhom čakaní s ním naozaj prišli a odvtedy dostávam pravidelne otázky o tomto prášku. Niekedy mám až pocit, že sa nepýtate na nič iné. Nechápte to, prosím, zle, ale predtým, než vám čokoľvek o produkte poviem, tak ho naozaj poriadne otestujem a pri takomto type produktu to trvá. Ja vám proste nebudem tvrdiť niečo, čo nemám skutočne odskúšané a nie som o tom presvedčená, a to niekedy trvá, už len z toho dôvodu, že mám len jednu tvár. Ale, teda konečne mám pre vás recenziu na tento dlho očakávaný zázrak od The Ordinary.



The Ordinary 100% L-Ascorbic Acid Powder je vitamín C v prášku, mám pocit, že mnohí z vás majú celkom problém pochopiť, čo to je vlastne zač a ako ho používať, takže si to poďme vysvetliť. Toto je čistý vitamín C v práškovej podobe, konkrétne kyselina L-askorbová. Keďže je to 100% L-Ascorbic Acid, tak to znamená, že je to najvyššia možná koncentrácia. Viac vitamínu C sa nedá dostať, bežne bývajú séra okolo 10% a to je vlastne kľúč k pochopeniu tohto produktu. Pretože to nie je produkt, ktorý máte používať samostatne, ale je to možnosť, ako pridať vitamín C do iných produktov, respektíve do už existujúcej rutiny, bez toho aby ste pridávali ďalší produkt/vrstvu.



Veľa z vás sa tiež pýtalo, či je to ako čistiaci prášok s vitamínom C od Clinique. Nie je, samostatne sa tento produkt nedá veľmi použiť a ťažko ho nanesiete, lebo je to veľmi jemný suchý prášok a keďže je to 100% kyselina L-askorbová, tak by ste si tým teoreticky mohli aj ublížiť. Stále je to totiž kyselina, aj keď dobrá a užitočná. Na Deciem nájdete aj pár recenzií, ako si niekto vďaka tomuto v nevhodnej kombinácii s inými produktmi spálil tvár, takže radšej opatrne.



A ako ho teda používať? Možností je priam nekonečne veľa, ale prvé a najdôležitejšie, s čím ho používať nemáte. Podľa Deciem 100% L-Ascorbic Acid Powder nemáte mešiať s niacinamidom a EUK 134 a ešte som vyčítala z recenzií, že Deciem to neodporúča miešať s peptidmi, pretože vitamín C a peptidy si asi vzájomne znižujú účinnosť. Ja osobne by som to tiež neprimiešavala do AHA/BHA kyselín a retinolu, lebo priveľa vysoko koncentrovaných účinných látok môže napáchať celkom peknú neplechu. A taktisto primiešavať vitamín C do vitamínu C, hlavne, ak už je vysoko koncetrovaný, mi tiež osobne nedáva veľký zmysel. Ale inak to môžete šupnúť do čohokoľvek, aj čo sa týka konzistencie, takže hocičo, v čom viete rozpustiť prášok je možnosť.



Najviac logické mi príde primiešať 100% L-Ascorbic Acid Powder do séra, masky (fotky vyššie je kombinácia hydratačnej masky od Caudalie a prášku), čistiaceho produktu alebo krému. A máte to teda robiť tak, že naberiete malé množstvo prášku a v dlani to zmiešať s produktom, ktorý chcete použiť. Je to celkom jednoduché a ja som nemala problém to rozpustiť v žiadnom produkte, s ktorým som to skúšala. Prášok je veľmi jemný a naozaj sa ľahko rozpúšťa, samozrejme, že ľahšie to ide tekutom sére ako hustom kréme.



Pri sérach sú najviac zmysluplné hydratačné séra s kyselinou hyalurónovou a ešte oleje, ideálne nekomplikované, ako napríklad 100% Plant-Derived Squalane od Ordinary. Neprimiešavala by som to do nejakých komplikovaných formulácií, lebo je možné, že to tým celé zabijete, zmeníte pH a začnú tie látky spolu pôsobiť a sú to potom vyhodené peniaze, prípadne si ešte spôsobíte alergickú reakciu. V sérach na báze vody sa tento prášok aj celkom ľahko a asi najjednoduchšie rozpúšťa, plus to ide na pleť v prvých vrstvách, takže z toho vitamínu C máte asi najväčší úžitok. Na fotkách je prášok rozpustený v Hyaluronic Acid 2% + B5 od Ordinary.



Pri krémoch mi tiež prídu najlogickejšie pomerne jednoduché hydratačné krémy, nič s retinolmi, peptidmi, ani proste niečo zázračné plné vitamínov a ďalších účinných látok, ale pri bežno hydratačnom kréme by to malo byť v pohode. Trošku ťažšie sa to však rozpustí, hlavne ak je ten krém hutnejší a niekde vám možno ostanú také hrudky, ktoré rozotriete vlastne až rozotieraním po tvári, takže to možno nebudete mať nanesené veľmi rovnomerne. Inak k tým kombináciám, čo nerobiť si ešte pridajte nedávať okolo očí, je to kyselina a je to silné, nechcete skončiť u lekára.

No a potom do čistiacich produktov to môžete dať naozaj takmer do hocičoho, okrem tých, čo v sebe majú AHA/BHA kyseliny. Ideálne mi to príde na ráno a ak máte nejaký jednoduchší čistiaci gél alebo krém, tak si z neho istým spôsobom vyrobíte ten čistiaci prášok od Clinique, na ráno je to celkom príjemné nakopnutie pleti. Zase, rozpustí sa to v závislosti od konzistencie, ale tým, že to aj tak budete ešte masírovať po tvári, tak to nemusí byť dokonale rozpustené a tiež to na pleti neostane, keďže to zmyjete. Preto je to asi aj najbezpečnejšia možnosť ako používať 100% L-Ascorbic Acid Powder. Osobne som to miešala hlavne s krémovými a gélovými čistiacimi produktmi, ale išlo by to aj do oleja, len ja oleje väčšinou používam na odličovanie a tam mi to nepríde zmysluplné, aj preto, že si chcem oodlíčiť aj oči.

A posledné možnosť - maska. Najlogickejšie mi to príde do hydratačnej, exfoliačná je určite nie a v čistiacej to mne osobne nedáva zmysel, lebo ja byť pleť, tak ostanem trošku zmätená. Chceš ma čistiť a sťahovať póry, alebo ma chceš vyživiť? Plus hydratačné masky bývajú jednoduchšie a menej komplikované formuly a pridaním vitamínu C ich určite nepokazíte, ale len trochu boostnete svoju hydratačnú starostlivosť a pridáte jej rozjasňujúci benefit vitamínu C.

Ja si The Ordinary 100% L-Ascorbic Acid Powder najradšej primiešavam do hydratačnej masky, z toho je taká fajn intenzívna hydratačná kúra s vitamínom C. A potom mi to ešte vyhovuje do čistiacich produktov, hlavne krémových, na ráno, alebo na druhé večerné čistenie, na odličovanie to nemá zmysel, lebo cez špinu a líčenie sa ten vitamín C k pleti aj tak nedostane.

Čo sa týka množstva, je to také ošemetné, v balení je síce taká mini lyžička, ale vôbec netuším koľko do nej akože naberiete a až z recenzií na Ordinary som sa dočítala, že odporúčaju štvrtinu alebo polovicu tej lyžičky, v návode je len že trochu. Takže ja som si veselo primiešavala niekedy celú tú mini lyžičku, čo nemusí byť úplne zle, hlavne ak je to v produkte, ktorý zmyjete, ako maska alebo čistiaci produkt, ale pre citlivejšiu pleť to môže byť priveľa. Takže ideálne je začať s malým množstvom a potom prípadne pridávať.

Aj tak vás to však môže štípať, rovnako, ako to býva pri koncentrovanejších vitamínoch C. Pokiaľ by to neprestávalo a pleť by začala byť aj začervenaná, hlavne, ak to primiešate do séra alebo krému, tak to treba zmyť, lebo je toho priveľa a máte reakciu. Keď tak, to skúsiť nabudúce s menším množstvom.

Výhody The Ordinary 100% L-Ascorbic Acid Powder:

Je to super čerstvý vitamín C, keďže je to prášok, vitamín C má problém so stabilitou vo vode, teda tekutých konzistenciách a vďaka tejto práškovej podobe ostáva maximálne čerstvý.

Ľahko a jednoducho pridáte benefit vitamínu C do svojho obľúbeného produktu a máte vitamín C v konzistencii, aká vám vyhovuje.

No a cena samozrejme, maximálne koncetrovaný vitamín C len za 5,80 Eur.

Nevýhody The Ordinary 100% L-Ascorbic Acid Powder:

Ako pomerne veľký problém, ktorý ma celkom znepokojuje, vidím fakt, že vlastne netušíte akú koncentráciu vitamínu C používate a vlastne nie je ani konštantná, lebo podľa mňa nedokážete namiešať zakaždým rovnaké množstvo. A keďže neviete koľko toho vitamínu C používate môže sa stať, že to preženiete.

A druhá nevýhoda, ktorá je podľa ma ešte väčšia, je, že sa musíte veľmi dobre zamyslieť nad tým, čo robíte a do čoho tento prášok primiešavate. A tiež si musíte byť veľmi istý tým, čo robíte a či to má reálne význam pre pleť, alebo jej to môže ublížiť.

The Ordinary 100% L-Ascorbic Acid Powder je zaujímavý a netradičný produkt, ale má svoje plusy aj mínusy, ako som napísala vyššie. Takže, ak to nemáte úplne upratané so svojou rutinou, respektíve tak nejak len začínate s komplexnejšou starostlivosťou o pleť, tomuto by som sa radšej vyhla. V každom prípade by som zvážila, čo s tým, aj keď máte zabehnutú rutinu a nevrhla by som sa do používania po hlave, aj keď to vyzerá lákavo a je to lacné. Niekoľko recenzií na stránke Ordinary bolo celkom odstrašujúcich. Určite by som to nezačala hneď primiešavať do všetkého a používať to denne.

Osobne nie som veľkým fanúšikom The Ordinary 100% L-Ascorbic Acid Powder, jednak preto, že ani srnka netuší, koľko toho vitamínu C človek vlastne použil a tiež preto, že to je evidentne veľmi zmätočný a ťažko pochopiteľný produkt pre mnohých ľudí. Aby ste ho správne používali, musíte si byť naozaj istý tým, čo robíte vo svojej starostlivosti o pleť, rozumieť účinným látkam a ich kombinovaniu a byť tak trochu chemikom. Mňa osobne to sprav si sám až tak nebaví, ale ak sa chcete hrať týmto spôsobom, 100% L-Ascorbic Acid Powder sa vám bude páčiť. Ak si však nie ste istý, ako a kedy by ste ho zaradili do rutiny, radšej siahnite už po hotovom sére s vitamínom C. Ordinary ich má množstvo, ja mám najradšej na noc Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2% a na deň je ideálny Ascorbyl Glucoside Solution 12%. The Ordinary 100% L-Ascorbic Acid Powder najjednoduchšie kúpite na theordinary.com, alebo aj na cultbeauty.co.uk a beautybay.com.




#plet #The-Ordinary #vitamin-C

Môže vás zaujať

Môj obchod

Nakupovanie

YOUTUBE

@katka

KONTAKT

zrkadielko.sk@gmail.com